A Rozsnyai Gyűjtemény szakmuzeológiai tevékenysége mellett rendszeresen szervez nyitott, értékőrző és értékteremtő rendezvényeket, ahol az izgalmas programok mellett érdekes előadások, múzeumpedagógiai foglalkozások és gasztronómiai különlegességek is várják az érdeklődőket. A népszokások, jeles napok, nemzeti és egyházi ünnepek köré szerveződő, immár hagyományossá vált programok közül a legjelentősebbeket ajánljuk figyelmükbe:

Február: „farsangfarkán”, Bálint napjához közeli időpontban disznótoros mulatsággal búcsúztatjuk a telet.

Március: ünnepi megemlékezést tartunk a forradalom és szabadságharc emlékére.

Húsvét: a feltámadás ünnepét a húsvéti népszokások megelevenítésével hozzuk közelebb látogatóinkhoz.

Április: Szent György-nap tájékán, a jószágok legelőre hajtásának idején térségünk egykori jelentős állattartó hagyományának szenteljük rendezvényünket, a kapcsolódó mesterségeket és kulináris élvezeteket is felvonultatva.

Pünkösd: egyházi ünnepeink gazdag népszokásainak megismertetése is kitűzött céljaink közé tartozik, így a pünkösdi hagyományok felelevenítése jó alkalmat ad a közös, meghitt ünneplésre.

Június: A Rozsnyai Gyűjtemény az elmúlt években nagy sikerű nyári rendezvényeivel kapcsolódott be a Múzeumok Éjszakájának országos programsorozatába, újabb és újabb, különleges témákkal csábítva a látogatókat a magyar múzeumok ünnepére.

Szeptember: A betakarítás, a télre való készülődés apropóján gazdag gasztronómiai kínálattal várjuk vendégeinket, felidézve a hagyományos őszeleji szórakozási- és munkaalkalmakat.

Október: A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozva gyűjteményünk tárt kapukkal várja a népi kerámiakultúra iránt érdeklődőket, színes és értékes programjaival.

December: Az őszi kisfarsang után, elcsendesedett szívvel, közös készülődéssel hangolódunk a karácsony misztériumára.